Samenzang in coronatijd

Sinds 19 juli wordt er weer (ingetogen) gezongen in onze kerkdiensten. We denken dat het goed is uit te leggen hoe de kerkenraad tot het besluit gekomen is dit weer toe te staan.

Alle gevolgen van de corona pandemie voor samenkomsten worden afgekondigd door de overheid, vooral op basis van deskundigheid bij het RIVM. De landelijke PKN zet die adviezen om in concrete adviezen voor het houden van kerkdiensten, en publiceert die op haar website (https://www.protestantsekerk.nl/verdieping/protocol-kerkdiensten-en-andere-kerkelijke-bijeenkomsten/). De laatste actualisatie dateert van 17 juli 2020. De kerkenraad van Grijpskerk e.o. neemt die adviezen en het protocol van de landelijke PKN als uitgangspunt voor maatregelen in onze gemeente.

Op genoemde website staat een link naar het protocol voor zingen, met daarin een rekenmodel, waarmee berekend kan worden wat het besmettingsrisico is van zingen als één kerkganger besmettelijk is. Gegevens die ingevoerd moeten worden zijn:

• Aantal personen volgens de 1,5 m regeling (bij ons maximaal 95)
  • Volume kerkzaal (3812 m3)
  • Capaciteit mechanische ventilatie in m3/uur (0)
  • Tijdsduur samenkomst (1 uur)
  • Tijdsduur gemeentezang (15 min)
  • Bouwjaar (eerder dan 1945)

De uitkomst van de berekening voor onze kerkzaal is een besmettingsrisico van 0,7%, wat betekent: groen licht. Boven de 1% is oranje, en boven de 5% is rood licht. Er wordt bij vermeld dat men geen garanties geeft, en dat het besluit tot gemeentezang de verantwoordelijkheid is van de kerkenraad.

Op de site staan verder nog enkele aanbevelingen, zoals het niet gebruiken van de plafond ventilatoren, en het luchten van de ruimte na (maar niet tijdens) de bijeenkomst. Luchtverplaatsingen tijdens de samenkomst moeten op niet te hoog niveau komen.

Onze commissie “Veilig kerken in coronatijd” heeft de kerkenraad op grond van bovenstaande informatie geadviseerd samenzang weer toe te laten, en de kerkenraad heeft dat advies overgenomen. Voor vragen over dit onderwerp, en andere aspecten van kerkdiensten houden in coronatijd kan men contact opnemen met de kerkenraad (scriba@pkngrijpskerk.nl) of met de veiligheidscommissie (corona@pkngrijpskerk.nl).

Kerk aan Nic. Grijpstraat te GrijpskerkOp zondag 27 september beginnen we om 10:00 in de kerk aan de Nic. Grijpstraat te Grijpskerk., waar ds. J. Kroon en KW J. Elzinga-Bakker hoopt voor te gaan. Thema: Startzondag