Kerknieuws

Materiaal Advent & Kerst 2019 beschikbaar: van liturgisch bloemschikken tot levende adventskalender

Image website Protestantse Kerk

Van kerstengel-project tot missionaire kerstnachtdienst

In de digitale ideeënbank op de website van de Protestantse Kerk zijn diverse ideeën te vinden die passen bij Advent en Kerst. Zoals een draaiboek voor een levende adventskalender of een kerstengelproject, maar ook zinvolle tips voor een missionaire kerstnachtdienst.

Van kerstmusical tot kliederkerk-kerstviering

In de werkvormendatabase van Jong Protestant zijn diverse ideeën voor kinderen en jongeren te vinden zoals bijvoorbeeld een kliederkerk-kerstviering of de suggestie om met kinderen een eigen adventskalender te maken. Op deze site is ook een overzicht van adventsprojecten en ander materiaal te vinden.

Liever een musical voorbereiden met de kinderen? Kies dan uit één van deze
kerstmusicals. Of wat denkt u van een escaperoom-achtig spel van een klein uur voor jongeren van 13 tot en met 16 jaar? Organiseer dan de Kerstchallenge

Van kerstgedicht tot kerstverhaal

Wat u ook organiseert, het is altijd handig het boekje 'Volg de sterren' bij de hand te hebben. Het boekje bevat korte aansprekend kerstverhalen voor speciale kerstvieringen zoals een buurtmaaltijd, een ouderenviering, een bijeenkomst met kinderen of een vrouwenkring.

Van Nederland tot Zambia - Geef licht!

Voor miljoenen kinderen op deze wereld is het elke dag donker. Ze moeten leven met oorlog, armoede of ziekte. Advent inspireert ons om uit te zien naar iets nieuws, iets mooiers, een belofte die uitkomt. De geboorte van Jezus brengt licht in een donkere wereld. Met de kerstcampagne van Kerk in Actie wordt dit licht gedeeld met kinderen in Zambia, Colombia, Nederland, Myanmar en Moldavië. Doe als gemeente mee aan deze campagne en zamel via de collecten geld in voor deze kinderen in de knel. Voor deze campagne zijn diverse collectematerialen beschikbaar

Nog in ontwikkeling

Er is nog meer materiaal in ontwikkeling. Dit materiaal komt in de loop van november beschikbaar. Het gaat om: 

 • Adventskalender om uit te delen
 • Adventseditie van het blad Petrus om uit te delen
 • Voorbeeldmateriaal Liturgisch bloemschikken. 

Op de hoogte blijven? Neem een abonnement op de wekelijkse nieuwsbrief.

Themapagina Advent&Kerst

Bezoek de themapagina Advent&Kerst voor nog meer inspiratie.


Eerste ambulant predikant aan de slag: ds. Els Visser en Spijkenisse hebben de primeur

Image website Protestantse Kerk

Het blijkt dat de gemeenten die op zoek zijn naar een tijdelijk predikant de dienstenorganisatie goed weten te vinden. Op 1 september, de officiële ingangsdatum, is er contact met 16 gemeenten over een ambulant predikant en zijn er zes overeenkomsten getekend.

De belangstelling en het enthousiasme van predikanten is groot; de medewerkers van de mobiliteitspool van de dienstenorganisatie voerden vele gesprekken. Er is nu een lijst met bijna 60 predikanten die ingezet willen worden als ambulant predikant. Zij nemen een schat aan ervaring mee waar gemeenten echt mee geholpen zullen zijn. 

Spreiding is goed

Opvallend is dat de spreiding van ambulant predikanten over het land goed is, maar dat de verzoeken uit gemeenten zich concentreren in Noord- en Zuid-Holland, Groningen en Friesland. De hoop is dat ook het midden en zuiden van het land zullen volgen. De meeste gemeenten vragen om een predikant voor 16 tot 18 uur, maar minder is ook mogelijk.

Ook iets voor uw gemeente?

Heeft uw gemeente een periode waarin de predikant afwezig is? Bijvoorbeeld door ziekte of zwangerschapsverlof? Of zoekt u een predikant voor het reguliere werk in de vacaturetijd? Dan is een ambulant predikant de oplossing voor uw gemeente.

Kenmerkend voor ambulant predikanten is dat zij hun ervaring als gemeentepredikant koppelen aan een flexibele inzet. Zij kunnen de taken vervullen die gemeenteleden niet zelf over kunnen nemen. Zo wordt een gat in het gemeentewerk voorkomen. 

U kunt contact opnemen met de dienstenorganisatie voor meer informatie.

 

 

 


Bouw de kerk in Syrië weer op - Kerk in Actie start campagne voor herstel van de kerk in Syrië

Image website Protestantse Kerk

Bijna 400.000 doden, 12 miljoen vluchtelingen en zo’n 14 miljoen mensen die in armoede leven. Dat is de trieste balans van acht jaar oorlog in Syrië. En nog steeds is er geen uitzicht op vrede. Er zijn nog altijd gebieden waar gebombardeerd of gevochten wordt. De situatie is uitzichtloos voor miljoenen ontheemden en inwoners die geen huis en werk meer hebben. Zonder steun is de toekomst donker voor hen. De kerk in Syrië doet - als grootste particuliere hulpverlener in het land - wat ze kan om te werken aan herstel. Kerk in Actie wil hen steunen in hun missie om een teken van hoop te zijn voor deze mensen in nood.

[Tekst gaat verder onder video]

De Groot bezocht kerkgemeenschappen in Damascus, Homs en Aleppo. Als één van de weinige Nederlanders wist hij door Syrië te reizen om met eigen ogen de verwoesting én de hulp te zien. De verwoestingen in de kerken zijn enorm, zowel aan de gebouwen als het interieur van de kerken. Donderdag 12 en 19 september (16.10 uur) is hiervan een reportage te zien over de hulp die de kerk biedt in het NPO2 programma Met Hart En Ziel (KRO-NCRV). 

Cruciale rol kerk

De Groot is onder de indruk van de inspanningen van de kerk. “Wat mij raakt is dat de kerk een cruciale rol inneemt in het herstel van dit land. De kerk is betrokken bij de herbouw van huizen, bij onderwijs van kinderen, bij het zorgen voor zieken en oude mensen. En dat is nu precies waar Kerk in Actie de kerk in wil ondersteunen. Ik vind de mensen in de kerk enorm moedig. Dat spat er vanaf.”

Licht in de duisternis

Het is goed om de kerk in Syrië te ondersteunen in hun missie om teken van hoop en herstel te zijn. Maar volgens De Groot kunnen wij, naast collecteren en bidden voor broeders en zusters in Syrië, ook veel van hen leren. “Het is me echt opgevallen in de vele gesprekken die ik voerde: de kerk in Syrië ziet het als haar taak om als Lichaam van Christus het licht in de duisternis te zijn. Ook in de bizarre omstandigheden van een oorlog. Ik hoop dat de kerk in Nederland zich hierdoor uitgedaagd voelt. De omstandigheden hier zijn heel anders, maar voeren wij dezelfde inspanning om zichtbaar Lichaam van Christus te zijn? De kerk in Syrië laat zien hoe we mensen van hoop kunnen zijn.” 

[Tekst gaat verder onder video]

Najaarscampagne Kerk in Actie voor Syrië

Kerk in Actie start een driejarige campagne om (kerk)gebouwen in Syrië te herstellen en het werk van Syrische kerken te steunen, zodat zij een teken van hoop kunnen zijn voor mensen in nood. Op 15 september en tijdens de landelijke actieweek daarna collecteren meer dan duizend Nederlandse kerken voor het herstellen van gemeenschapscentra, zoals scholen en kerken, maar ook voor werkgelegenheidsprojecten, om mensen die terugkeren naar Syrië weer aan het werk te helpen.

Meer informatie op www.kerkinactie.nl/najaarscampagne

Lees ook:

Wat u kunt doen


Welke multiculturele groep wil materiaal rond het bijbelverhaal van Ruth testen? 

Image website Protestantse Kerk


Maak van de collecte een moment van betekenis

Image website Protestantse Kerk

Marten van der Meulen, universitair docent godsdienstsociologie aan de PThU en wetenschappelijk beleidsmedewerker in de dienstenorganisatie, zou de collecte aangrijpen om de gemeentevisie te ondersteunen. “Vertel bijvoorbeeld: ‘We staan als gemeente voor deze uitdaging en dat betekent dat we dit bedrag bijeen willen krijgen.’ In de praktijk blijkt dat gemeenten met een breed gedragen visie vaak vitaal zijn.” De geefbereidheid is er, maar gemeenteleden geven minder automatisch dan vroeger. “Ze willen weten waar ze voor geven. Maak dat inzichtelijk.” Aan een collecte voor een diaconaal project kun je een concrete geefvraag verbinden. “Maar als kerk je eigen gemeenschap instandhouden of geld bijeenbrengen voor een vernieuwend project is ook heel legitiem. Het hoeft niet moeilijk te zijn om daar een goed verhaal bij te maken.” 

Geef uw leeftijd

De Protestantse Gemeente Kleverskerke in Zeeland bedacht een alternatieve collecte. ZWO-lid Petra van den Berge: “Om geld op te halen voor ons ZWO-project hebben we aan het begin van de Veertigdagentijd een klein bruin envelopje uitgedeeld. Eén envelopje per gezin. Met daarop de actie ‘Geef uw leeftijd’. Als je 65 bent bijvoorbeeld geef je 65 keer 1 cent, 65 keer 2 cent of 65 keer 10 cent, net wat je wilt. Met Pasen konden de envelopjes weer ingeleverd worden. Dit leverde vijf keer zoveel op.”

Haal meer uit de collecte

Zonder nadenken een euro in de zak stoppen? Deze manieren zorgen dat geven in de kerkdienst echt van betekenis wordt:

 • Deel collectefolders uit met daarin de omschrijving van het project waarvoor u collecteert. Zie bijvoorbeeld de collectefolders van Kerk in Actie.
 • Bestel de gratis brochure 'Samen in Actie' met tips voor de collecte of fondsenwervende actie van uw gemeente.
 • Houd een omkeercollecte. Iedereen mag een munt van twee euro úit de zak halen, met de bedoeling dit in de periode daarn te vermeerderen. Zie de tips van ds. Berensen.
 • Een variant op de omkeercollecte is de talentenactie. Ook hier krijgen gemeenteleden in eerste instantie geld om er vervolgens met hun talent meer van te maken. Via Kerk in Actie zijn gratis talentenkaarten te bestellen en is een bijbehorend stappenplan te downloaden.
 • Laat een bijbelkring, jeugdgroep of kindernevendienst een doel kiezen en in de dienst vertellen waarom dit doel een bijdrage verdient. 
 • Ga als (delegatie van de) gemeente op bezoek bij een project dat de gemeente steunt of nodig mensen uit om iets te vertellen. 
 • Benoem concreet wat er met het geld van de collecte gefinancierd wordt. Dus in plaats van ‘eredienst en pastoraat’: ‘Dankzij uw bijdrage kunnen we elke week een ouder gemeentelid blij maken met een mooie bos bloemen.’
 • Maak in je beleidsplan inzichtelijk hoeveel geld je voor het waarmaken van je gemeentevisie nodig hebt en verwijs daarnaar tijdens de collecte. 
 • Vraag geen geld, maar haal eens iets materieels op. Speelgoed voor de speelgoedbank, knutselspullen voor de kindernevendienst of oud papier voor de oud papier-actie. 


Top2000 kerkdienst organiseren in uw gemeente? Vijf tips om zelf aan de slag te gaan!

Image website Protestantse Kerk

Popmuziek spreekt veel mensen aan, zowel binnen als buiten de kerk. Het blijkt dat veel mensen van buiten de kerk het leuk vinden om zo’n dienst te bezoeken. Steeds meer gemeentes kiezen ervoor één keer per jaar een kerkdienst te organiseren waarin popliedjes centraal staan en een relatie wordt gelegd met het christelijk geloof.

Prachtavond in IJsselstein

De protestantse gemeente IJsselstein heeft al een aantal keer een Top2000-dienst georganiseerd. Ds. Irene van der Meulen is er erg enthousiast over. "Zóveel mensen, zóveel mensen die niet vaak naar de kerk komen maar voor deze dienst graag wilden komen. Samen genieten van muziek, samen zoeken naar hoop en vertrouwen. Een prachtavond!"

Het vergde wel een gedegen voorbereiding, vertelt Irene. "We spraken uren met elkaar over het repertoire: welk nummer wel, welke niet? En over hoe we de PR, sponsoring, licht en geluid zouden aanpakken. Maar je hoort mij niet klagen: met een leuke groep mensen werken aan een prachtige kerkdienst, dat is geen straf!"

De Top2000-kerkdiensten in IJsselstein waren heel geslaagd. Een overvolle kerk, mooie nummers. Irene: "Nooit eerder maakte ik mee dat mensen 45 minuten voor aanvang van de dienst al staan te wachten voor dichte deuren. De band- en koorleden speelden de sterren van de hemel. Alles viel op zijn plek, het was de bekroning van een half jaar voorbereiding. Ik ben trots op de vele mensen die dit mogelijk maakten."

Zelf een Top2000-kerkdienst organiseren

Er is ontzettend veel popmuziek voorhanden waardoor mensen geïnspireerd en getroost worden. Gasten van een Top2000-dienst herkennen hun eigen muziek en ervaren dat er ruimte en waardering in de kerk is voor die muziek. Hieronder een aantal tips voor het organiseren van een Top2000-kerkdienst in uw gemeente:

 • Vorm een team van vrijwilligers die het leuk vinden om een bijzondere dienst neer te zetten. Kom een avond bij elkaar en bespreek met elkaar wat je zou willen bereiken.
 • Regel alles op tijd, vooral een ruimte en de band. Bovendien heeft de band/het koor tijd nodig om de nummers te oefenen.
 • Meld u aan via de website www.top2000kerkdienst.nl en ontvang een (basis-)startpakket met daarin o.a. voorbeeld-liturgieën, een concept-persbericht en een uitgebreid stappenplan.
 • U kunt op de Top2000-website een eigen pagina aanmaken, waarop dan ook de eigen favorieten van de eigen gemeente te zien zullen zijn. Zorg ervoor dat mensen gaan stemmen en deel af een toe wat leuks zodat u (potentiële) bezoekers blijft boeien. 
 • Het is mooi als de liederen gezongen worden door een band, dit geeft een extra dimensie aan de dienst. Natuurlijk kunt u ook de beamer starten en de nummers draaien vanaf Youtube. Door u aan te melden via de Top2000-website krijgt u de link naar een Youtube-kanaal met Top2000-video’s.

Ga naar www.top2000kerkdienst.nl 


Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid - Pieter-Jaap Aalbersberg - houdt protestantse lezing 2019

Image website Protestantse Kerk

Protestanten hebben het meeste vertrouwen in de samenleving (sociaal vertrouwen)1. Uiteraard hebben veel protestanten vertrouwen in kerken, maar ze hebben ook meer dan anderen vertrouwen in de medemens. 

[Het bijwonen van deze lezing is gratis. Meld u hier aan.]

Anderen groepen hebben aanzienlijk minder vertrouwen in de samenleving. Sterker nog: uit recent onderzoek2 blijkt dat veel Nederlanders zich zorgen maken over de polarisatie in de samenleving. En dat ondanks het feit dat Nederland één van de gelukkigste landen3 ter wereld is. 

Hangen die zorgen over de tegenstellingen in Nederland misschien samen met het gebrek aan vertrouwen in de medemens? En welke rol speelt secularisatie hierin? Is hier wellicht een rol weggelegd voor de protestantse traditie als ‘hofleverancier van vertrouwen’?

Over dit vraagstuk laat Pieter-Jaap Aalbersberg, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, zijn licht schijnen tijdens de protestantse lezing 2019 met als titel: Gestold wantrouwen. Een onbedoeld effect van secularisatie?

De protestantse lezing vindt plaats op donderdag 31 oktober 2019 in de Koepelgevangenis in Arnhem. 

Over Pieter-Jaap Aalbersberg

Pieter-Jaap Aalbersberg (1959) is sinds 1 februari 2019 de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Daarvoor was hij hoofdcommissaris van de Politie in Amsterdam. In 2014, na de ramp met vlucht MH17, gaf hij leiding aan de repatriëringsmissie in Oekraïne. 

Praktische informatie

Koepelgevangenis, Arnhem
Donderdag 31 oktober 2019
20.00-22.00 uur
Aanmelden via www.protestantsekerk.nl/lezing   

De protestantse lezing is een maatschappelijk actueel statement vanuit de protestantse traditie. De lezing wordt jaarlijks gehouden op 31 oktober (Hervormingsdag).

1 Centraal Bureau voor de Statistiek - Samenhang en Welzijn 2017
2 Sociaal Cultureel Planbureau - Burgerperspectieven 2019|1
3 World Happiness Report 2019


Het leesrooster voor het kerkelijk jaar 2019-2020 is beschikbaar

Image website Protestantse Kerk

Leesrooster

De lezingen op het rooster komen uit het Dienstboek en corresponderen met het oecumenisch rooster. Het leesrooster start op 1 december 2019 - Eerste Advent. 
De zondagsroosters bieden uitgebreide zondagsgegevens: data, naam en kleur van de zondag, psalm, bijbelteksten, landelijke collectes en Bachcantates. Het gaat hier om de jaarlijks en driejaarlijks terugkerende gegevens.

De zondagsroosters van dit en vorig kerkelijk jaar zijn hier te vinden.

Avondmaalsformulier

In het Dienstboek is ook een (nieuw) verkorte tekst van het klassieke avondmaalsformulier met een toelichting op het gebruik ervan opgenomen. Deze tekst is te vinden op de website dienstboek.nl onder het kopje 'Toevoeging 05D Orde van dienst Heilig Avondmaal IV, na blz. 353'.  


(Nieuwe) ambtsdrager? Dan is deze informatie onmisbaar voor u

Image website Protestantse Kerk

In deze map is in ieder geval de plaatselijke informatie - bijvoorbeeld het beleidsplan van de gemeente, de plaatselijke regeling en handige adressen - te vinden. Maar denk ook aan de volgende aanvullingen:

 • De nota ‘Kerk 2025 - Waar een Woord is, is een weg’ is een toonaangevende nota binnen de Protestantse Kerk. Ook in 2025 en de jaren daarna wil de Protestantse Kerk een betekenisvolle kerk zijn. Een kerk waar geloof, de geloofsgemeenschap en de diaconale en maatschappelijke presentie centraal staan. Wat zijn de grootste uitdagingen van uw gemeente om toekomstbestendig te zijn? Heeft u dat gesprek al eens gevoerd in de kerkenraad? Wellicht kan deze nota hierbij helpen. Er is ook een gesprekshandreiking bij beschikbaar. 
 • Kerkenraden zijn samen met predikanten en kerkelijk werkers verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de gemeente. Kerkordelijk is er een verplichting om jaargesprekken te voeren om gezamenlijk terug te kijken en plannen te maken voor het nieuwe jaar. De ervaring leert dat een goed jaargesprek beide partijen enorm stimuleert! U begrijpt vast ook dat een niet-constructief jaargesprek het tegendeel uitwerkt. Goed om voorafgaand aan het jaargesprek deze brochure te lezen of gezamenlijk een training te volgen!
 • Seksueel misbruik binnen de gemeente. Het is hopen en bidden dat uw gemeente er nooit mee te maken te krijgt. Maar mocht dat wel zo zijn, is het goed om direct te weten hoe u zorgvuldig moet handelen. Een protocol voor gemeenten die geconfronteerd worden met seksueel misbruik is dan ook onmisbaar in de informatiemap voor ambtsdragers. 

Bestel brochures voor informatiemap

Zo’n map kunt u natuurlijk zowel fysiek als digitaal maken. Bestel deze drie brochures in de webwinkel óf download deze brochures hier: 

[shortcode type="formstack" id="mapkerkenraad"]

 

Naast informatie ook inspiratie

Niets is inspirerender dan lezen of horen hoe een andere gemeente een vraagstuk heeft opgelost of hoe ze een nieuw initiatief heeft aangepakt. Daarom zijn dit soort verhalen te vinden in het gratis magazine van de Protestantse Kerk. Deze plaatselijke verhalen worden aangevuld met informatie over initiatieven vanuit de dienstenorganisatie, interviews met deskundigen, korte berichtjes over handige materialen óf boeiende activiteiten. De meest populaire rubriek is ‘Het dilemma’ waarin vier verschillende mensen hun visie op een vraagstuk geven. Het is volgens de lezers typisch protestants om van mening te verschillen…

Vindt u inspiratie één keer in de maand te weinig, leest u liever digitaal óf bent u gewoonweg een veelvraat als gaat om kerkelijke inspiratie? Neem dan ook een abonnement op de wekelijkse nieuwsbrief. 

 

PS. Is bovenstaande nog niet genoeg? Volg dan de training ‘nieuwe ambtsdragers’.
In deze training leren nieuwe ambtsdragers om in het ambt nog meer tot zegen te zijn. Deze training kunt u zowel thuis online als op locatie (Ede, Zelhem of Goes) volgen.

Nog meer van dit soort tips, lees dan ook dit verhaal:


Op zoek naar woorden voor de opening van een vergadering? Zoekt en gij zult vinden.

Image website Protestantse Kerk

Woorden die uitdrukken dat de kerk een gave is van God zelf en niet een moeizaam product van mensen. De kerk wordt gevormd door mensen maar het geheim ervan is de Heer zelf. (Kerk 2025 - Waar een Woord is, is een weg)

Op de website van de Protestantse Kerk zijn diverse suggesties voor openingen te vinden. Ook zijn er boekjes te koop met gebeden en gedichten die geschikt zijn voor openingen van vergaderingen.

Boekjes met gebeden, gedichten en verhalen

Help ons U te vinden, gebedenboekje
Het is niet altijd eenvoudig om de juiste woorden te vinden om in een bepaalde situatie (hardop) te bidden. In dit gebedenboekje staan ruim honderd nieuwe gebeden, geschreven door vrouwen en mannen die aan de basis van het kerkenwerk staan of hebben gestaan. Bijvoorbeeld te gebruiken bij openingen van bijeenkomsten of pastorale ontmoetingen. Rond tien thema’s hebben zij opgeschreven wat soms maar moeilijk onder woorden valt te brengen.
Prijs €7,95
Bestel in de webwinkel

Openingen rond geloof, hoop en liefde
Dit boekje biedt twaalf openingen rond geloof, hoop en liefde, geschikt voor de aftrap van een gespreksavond, een vergadering, maaltijd of een kort moment van samenzijn. De openingen hebben een thema. Bij elk thema worden een vraag, een bijbelverhaal, een gebed, een gedicht of kort spiegelverhaal, en een liedsuggestie gegeven. Daarmee heeft u ook een kleine verzameling gedichten en gebeden voor andere momenten. U kunt de opening korter of langer laten duren. 
Prijs €4,95
Bestel in de webwinkel

Opengaan
Vijftig verschillende teksten uitgegeven in kleurrijk boekje geschikt om te gebruiken bij vergaderopeningen, een gezamenlijke maaltijd etc.
Prijs €4,95
Bestel in de webwinkel

 

Medemens deel 5 en deel 6
Medemens is een handzaam boekje met diaconale gebeden en gedichten, vergezeld van prachtige beelden. Voor gebruik bij openingen of ter inspiratie. 
Prijs €4,00
1 exemplaar van deel 6 is gratis te bestellen via kerkinactie.nl/medemens

Bestel in de webwinkel

En voor het gemak alle boekjes in één oogopslag

Suggesties voor openingen in ideeënbank

Daarnaast zijn er in de ideeënbank op deze site werkvormen te vinden die geschikt zijn voor de opening van een kerkenraadsvergadering. Bijvoorbeeld over samenwerken, de eerste gemeente of vreemdeling zijn. Bekijk deze ideeën hier.

Een goede opening zet de toon van de vergadering

Daarnaast heeft een goede opening invloed op de hele vergadering. De vergadersfeer wordt er anders door. Dat ervaren ze bijvoorbeeld in de gereformeerde kerk in Waarder. “Mensen zijn meer bereid om naar elkaar te luisteren omdat ze in het begin een luisteroefening doen. Het is een kwestie van elkaar in het hart kijken, weten wat we beleven bij verschillende onderwerpen.”


Nieuws! > Kerknieuws / Nieuws / Agenda / Verbinding / Privacy

Zoeken

Diensten!

Kerk aan Nic. Grijpstraat te GrijpskerkOp zondag 22 september beginnen we om 10:00 in de kerk aan de Nic. Grijpstraat te Grijpskerk., waar Pastor Andre van Aerle uit Langeraar hoopt voor te gaan. Thema:


Overzicht kerkdiensten.

Omzien naar elkaar

Noaberschap: uw ogen en oren zijn nodig! Laat via ons meldpunt weten wie extra aandacht en zorg nodig heeft.

Privacy

backtotop